Eseménynaptár

Február 2023
H K Sze Cs P Szo V
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28

Geofizikusok határok nélkül -
a világ távoli pontjairól érkezett hallgatóink mesélnek

Előadóülés a Miskolci Egyetemen

Az „Új utak a földtudományokban”, majd a „Földtudományi határterületek” előadássorozat folytatásaként az Egyesület idén is előadássorozatot hirdetett. Ennek keretén belül az MGE Észak-Magyarországi Csoporttal, az EAGE Miskolci Hallgatói Tagozattal, a Miskolci Egyetem Geofizikai Tanszékével közös szervezésben 2017. május 17-én a Miskolci Egyetem Geofizikai Tanszéke adott otthont az idei második előadói délutánnak. A rendezvény nem csak az új helyszín miatt számított különlegességnek, hanem témájában is. Ezen kívül az Egyesület új kezdeményezésként videó és hangfelvételt is készített az eseményről, melyet később a Tagság rendelkezésére kíván bocsátani, így akik személyesen nem tudtak részt venni az előadásokon, az interneten megtekinthetik őket.

Az előadódélutánt Magyar Balázs, az Egyesület elnöke nyitotta meg, majd e sorok szerzője mutatta be az „EAGE Student Chaptert”. A Miskolci Egyetemen 2012-ben egy csapat lelkes geofizikus hallgató alapította meg hazánk egyetlen EAGE Hallgatói Tagozatát, melynek célja, hogy az egyetemi tananyagon túlmutató ismereteket előadások, terepgyakorlatok, versenyek, kurzusok formájában közelebb hozza a hallgatókhoz. Minden föld- és mérnöki tudományok iránt érdeklődő hallgatót szeretettel várnak a tagságba. A csatlakozással olyan előnyök járnak, mint például ingyenes tagság, hozzáférés szakirodalomhoz, oktatási portálhoz, kedvezményes részvételi díjak az EAGE rendezvényein.

UniversityofMiskolc stud chapter logo 522x280 17maj395b

 Ezután következtek a rendezvény főszereplői, a külföldi hallgatók.A 2016/2017-es tanévben A Stipendium Hungaricum program keretében, szó szerint a világ minden tájáról érkeztek hallgatók a Miskolci Egyetem Műszaki Földtudományi Karára, hogy mesterszakos és PhD tanulmányokat kezdjenek. Felkérésünket elfogadva közülük négyen mutatkoztak be. Meséltek országukról földtani, kulturális, gazdasági és mindenféle érdekes szempontok alapján. Elsőként Daniel O.B. Nuamah, I. éves geofizikus PhD hallgató Ghánáról tartott előadást. A rendkívül színes bemutató során az országról átfogó ismereteket kaptak a jelenlévők. Őt követték az I. éves mesterszakos hallgatók. Pablo Echevarria tagadhatatlan latinos temperamentumával beavatta a hallgatóságot az argentin futball-rajongó életérzésbe. Természetesen az előadásból az ország földtana sem maradhatott ki, melyről kihangsúlyozta, hogy sokkal bonyolultabb egy egyszerű szubdukciós zónánál. Következő előadásunkban ismét a tengeren túlra utaztunk, de most Algériába. Aoutef Soltani felhívta a hallgatóság figyelmét az országa sokszínűségére, természeti és építészeti csodáira. Mindenképpen érdemes egyszer ide látogatni! A délutánt Mauricio Galván García Luna zárta, aki Mexikóból érkezett, így természetesen nem maradhatott ki a mexikói bulizás és a tequila sem. Utóbbiról kiderült, hogy Európában nem túl autentikusan fogyasztjuk. Aki részt vett az előadói délutánon, már tudja a titkot!

17maj387b 17maj388b
17maj397b 17maj405b

A szervezők nevében ez úton is újra megköszönöm az előadóknak, hogy elfogadták a felkérésünket és megismerhettük őket közelebbről. Bízom benne, hogy a későbbiekben is sok hasonlóan színes és színvonalas előadást fogunk hallani.

Kiss Anett

MGE Ifjúsági Bizottság